Moderní výtah = moderní design

25. červenec 2022

Design výtahu to jsou hlavně dveře a kabina výtahu a pak výtahová šachta, pokud je výtah třeba v prosklené ocelové konstrukci. To ostatní, co není vidět, už většinou nikoho nezajímá do doby, než se výtah s trhnutím rozjede. Jak si vybrat design výtahu, aby jízda s ním byla zážitkem?

 

Výtahový showroom, kde si můžete vybrat design Vašeho výtahu


Možná Vás napadne, proč tak složitě vybírat design něčeho, v čem jedna jízda trvá třeba jen půl minuty. Jenže průměrný výtah o 4 stanicích, který má dle našich zkušeností 50 000 jízd ročně a jedna jízda trvá 20 s, je denně v provozu 45 min a lidé v něm dohromady stráví 11,5 dne ročně (4 podlažní domy) anebo dokonce 23 dní (8 podlažní budovy), a to už myslím stojí za to, vybrat si takový design, ve kterém se budete cítit dobře.

 

Příklady barevných provedení kabin


Kabina výtahu:
Kabina výtahu asi bude vždy taková větší krabice, to asi nezměníme. Co ale můžeme měnit je:

  • Druh povrchu a jeho dokonalé zpracování
  • Precizní výběr materiálů a jejich doporučených kombinací
  • Sladěné designové prvky ovládání, madel, zrcadel, osvětlení a třeba sedátka
  • A pak něco navíc – ambientní osvětlení a ozvučení kabiny, bezdotykové ovládání

Vyhněte se všem nátěrům kabin a práškovým barvám (komaxit). Jsou už více než přežitkem z porevoluční doby, i když takových výtahů se u nás vyrábí možná ještě většina.

 

Z jakých povrchů kabiny můžete vybírat:


1. Pokud šetříte, výtahem moc nejezdíte
a design Vám nic neříká:

Kabina s povrchem PLALAM – což je pozinkovaný plech se zatepla nanesenou PVC vrstvou a ochranným filmem.


2. Zlatý střed
, pokud se chcete cítit dobře:

Dvouvrstvé stěny kabiny – oboustranně pozinkovaný plech + finální vrstva POLYREY (Fr.) – což je vysokotlaký laminát s velkou variabilitou a odolností, otěruvzdorný Je odolný proti proražení, odolný vůči teplotě (do 180 st. C) a proti průniku vody. Nabízí více než 200 barevných provedení.


  

 

3. Skleněný design kabiny - pokud chcete pro svůj výtah něco opravdu exkluzivního, co bude krásné napořád
Skleněný design je řešení opravdu na pořád, je nadčasové a vždy elegantní, tohle Vám budou v okolí závidět. Jedná se o technologii, kdy se mezi dvě skleněné tabule vloží Vámi vybraný motiv či fotka. Můžete se tak v kabině výtahu dívat na les, pláž či na jiný motiv, který je Vám blízký.

Skleněný design kabin je technologie, kdy se mezi dvě skleněné tabule vloží Vámi vybraný motiv či fotka (Lift Components s.r.o.)

  

    

Vybavení a ovládání výtahů


Standardně by to mělo vypadat asi takto: antivandalní tlačítka v nerezovém panelu k tomu, nějaké designové zrcadlo, kvalitní madlo, podhledové osvětlení a pokud je v domě více starších lidí, doporučujeme sedačku a taky hlásič pater. Celé vybavení vidíte na obrázku. A to je i naše doporučení.

  

 

Vybavení kabiny – zrcadlo, sedačka, madlo a kabinový přivolávač v antivandalním provedení. Osvětlení kabiny je většinou tvořeno LED svítidly s difuzorem a chladičem pro dlouhou životnost. Vybrat si můžete z několika vzorů ve stříbrné barvě.

    


Výtahové dveře doplní design Vaší kabiny
Těšte se z Vašeho výtahu už při prvním pohledu na něj. Vyberte si zajímavou barvu a slaďte si tak dveře s interiérem kabiny i interiérem Vašeho domu.

Pokud je v šachtě dostatek místa, jsou dveře většinou automatické, pro Vaše pohodlné nastupování a vystupování. Pokud jsou ale prostorové nároky šachty minimální vystačíte si i s ručními šachetními dveřmi.